středa 20. března 2013

# Filmy # Japonsko

Emičky

Tak jsem se zase po dlouhééé době koukala na můj oblíbený film, ve kterém se míchají mé 2 oblíbené "kultury" - francouzskou a japonskou.

Takže, kdo neviděl, tak mrkněte :)) Už jen kvůli té srandě :D.

Vím, že zase spoiluju :D, ale podstatou rozluštění příběhu je citát "tam, kde všechno začalo, tam také všechno jednou skončí." Po několikatém přečtení se Hubert (Jean Reno) vydává k (tipuji) chrámu Kijomizu-dera, kde v Emě najde dopis.

A co, že to ta Ema je?

Ema (jednotné i množné číslo) jsou dřevěné tabulky, které visí u svatyní šintoismu. Název znamená "obrázek koně" a plyne z tradičního obětování koní bohům. Původně se tedy obětovali živí koně a později se přešlo pouze k namalovaným koňům právě na těchto tabulkách. Oběť byla určena k modlitbě či vyslyšení nějakého přání, a tak je to i dnes.

Na Emě jsou z jedné strany napsány modlitby/přání ke Kami (bůh/bohové v šintoismu) a z druhé strany je namalován obrázek koně nebo i dalších zvířat, které přibyly postupem času podle horoskopu.

Dříve na nich byly napsány klasické modlitby týkající se zemědělství, rodiny atd. a dnes na nich můžete najít prosby o lásku či dobré studijní výsledky :D, různá vyznání....u frekventovaných svatyních dokonce v několika světových jazycích.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Pravidelní čtenáři

For English, press: