středa 6. března 2013

# Loužička slov

Jen počkej, zajíci 01

Ano, je tady další vykecávací rubrika. Budu se snažit, aby byla co nejvíce stála a budete ji nacházet pod štítkem Loužička slov. Nebude vycházet pravidelně, protože se jedná o výsledky mých myšlenkových procesů. Aneb co se mi stalo, potkalo, na co jsem myslela a co je moc krátké na článek. :D Takže taková směsice myšlenek, které zveřejním ve chvíli, kdy budou minimálně 2 a více.

1) Nutností pro mě jest, představit Vám pana Zajíce, podle kterého tato rubrika vznikla. Pan Zajíc je nejspíš již několika násobným otcem i dědečkem a trpí jistou nadváhou. Každopádně to není tak strašné, aby se neudržel v rovném vzpřímeném postoji na 2 nohou. A teď k věci. Stalo se to asi minulý týden, kdy zavítal na náš fakultní dvorek. Jeho výstup byl podpořen bouřlivými ovacemi studentů za okny budovy, kteří se po letech cítili jako malé děti. Stáli na chodbě a prstem z okna nadšeně ukazovali "jééé tam je zajíc....koukněte tam je zajíc a stojí na dvou !" Pan Zajíc byl nejspíš trochu šokován ze svého obecenstva, a tak chvíli předstíral "mrtvého brouka" nebo možná zajíce z ledu. Předvedl pár kousků, za které si vysloužil opět ovace a opustil náš fakultní dvůr směr křižovatka. Od té doby o něj nebylo vidu, ale za to bylo hodně slechu ! Setkání s panem Zajícem nám nostalgicky připomnělo dětství a snad díky tomuto odstavci na něj budu/eme vzpomínat i nadále.

2) Konečně jsem tedy zjistila jakou hlubší spojitost mají samurajové a rytíři Jedi. Lucas při vymýšlení Jedi rytířů prý čerpal ze samurajských příběhů, bojového umění a filmů. Postřehla jsem jisté stejnolitosti, ale nýní jsem se konečně dobrala k tomu, proč se Jedi-ové jmenují Jedi-ové.

Aplaus, prosím ! Blik, cvak, rozsvítila se žárovečka v hlavě. Japonské filmy o samurajích se nazývají Jidaigeki, tedy "džidájgeki" a votom to všechno je. Stejná výslovnost jen jinak psané slovo.

Jako důkaz slouží Last SW samurai xD.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pravidelní čtenáři

For English, press: