úterý 9. dubna 2013

# Já rád játra...

Návštěva z Thajska

Určitě znáte program Aiesec, a pokud ne, tak se jedná o vzdělávací program, kdy můžete vyjet na určitý počet měsíců do jiné země. Vše Vám je hrazeno - jídlo, ubytování, ale musíte si zaplatit dopravu. Takže já bych se s mými financemi moc daleko nedostala.

Na naši poměrně malou univerzitu přijelo letos několik lidí z Turecka a 1 Thajka. Navštívila nás v hodině angličtiny, řekla o sobě pár slov. Jmenuje se Apichaya, máme jí říkat "peach"= broskev, studuje v Bangkoku právničinu. Připravila nám tématickou hodinu o jídle, které se jí v Thajsku.

1) Měli by ste vědět, že pokud tam pojedete a budete chtít jako turisti jíst něco tradičního, tak vám nikdy nic tradičního nenaservírují. Turistům se vaří jiná jídla než ostatním.
2) Thajská kuchyně má nespočet surovin, které v ČR a v nadměrné většině ostatních zemí neseženete. Takže většina jídel, které si uděláte, budou chutnat opravdu jinak.
3) Nemohou žít bez rybích omáček, které jsou všude, strašně smrdí a většinou je při vaření cpou dovnitř ryb.
4) Chilli je přísada č. 1 - naše chilli není chilli. Nemají tam pstruhy a nikdo nejí lososy, protože jsou drazí.
5) Upřednostňují rybí maso nebo kuřecí, jakékoliv další druhy masa závisí na náboženství. Nejí vnitřnosti.
6) Dají na alternativní medicínů - než jít k doktorovi, tak se radši dva dny cpou jejich bylinkami, které přidávají do jídla

Tak a teď potěště své oko i chuťové buňky nad jídly, které uváděla....

1) Kao Yum - rýže se zeleninou, sezonními bylinkami a slanou omáčkou, jí se skoro každý den, líbí se jím jak je to pestré a sem tam se v ní vyskytují květiny (ano...jí i kytky)
2) Kang-som - obdoba indického jídla, velmi ostré, jedná se o krevetovou kari polévku



3) Nam-Prik - jí se jako večeře, silně ostrá - jde o směs (kaši) pečiva s okurkou, která má tišit ostrost v krku

4) Phat Tai - thajskočínské jídlo, které je ze krevet nasladko, fazolových klíčků, nudlí, tofu atd.

5) Tom Yum - polévka, která se jí jako oběd nebo večeře, obsahuje houby, rajčata, chilli, papriku, mořské plody

 6) Rýže se sladkým vepřovým (omlouvám se, ale některé názvy neuvedla jinak než v angličtině :))
- mix všeho možného - mango, cibule, fazole, krevety, podávají se k ní omelety

7) Smažená rýže s krabím masem - obdoba našeho rizota
- hodně zeleniny s krabím masem nebo chobotnicí, nejčastější jídlo dětí
8) Papayový salát s grilovaným kuřetem
- v místě, kde bydlí se místo grilovaného kuřete jí velmi slaná ryba
- rybí omáčka, mrkev, fazole, limetka, brambory, cukrová třtina

9) Dále jí např. pečený bůček (jediné nezdravé jídlo) a Chicken Tom Kha (viz. obrázek)
Aaaaaa na závěr přidala recept ...pokud seženu suroviny, tak ho určitě vyzkouším:
Thai Dish - "moo-warn"
1 1/2 kávové lžičky lehké (světlé) sojové omáčky
1 polévková lžíce tmavé sojové omáčky
1 kávová lžíčka sezónní sojové omáčky
3 1/2 lžíce palmového cukru
3 šalotky
1/2 hrnku vody
350 g vepřového masa

Princip vaření  je jako náš guláš. Vepřové nakrájíme na kostky, omyjeme šalotky a nakrájíme na plátky. Přivedeme vodu v hrnci k varu na střední teplotě a přidáme vepřové. Následně přidáme všechny omáčky a 30 minut vaříme. Přidáme palmový cukr a dalších 15 minut dusíme, vsypeme plátky šalotky a ještě chvilku povaříme. Podáváme na talířcích zvlášť od příloh.

4 komentáře:

  1. To bych tam s těmihle porcemi chilli asi moc dlouho nepřežila... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ona říkala, že má tady taky problém přežít :D je to tu na ní moc sladké...tak si dovezla zásobu omáček v sáčcích a po večerech baští topinky s hromady česneku :D

      Vymazat
  2. Fascinující.. líbí se mi, kolik surovin používají a velká rozmanitost jídel. Moc ráda bych jednou něco ochutnala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se mi to moc líbí, hlavně ta barevnost ...není to jen "šlichta" na talíři neidentifikovatelné barvy

      Vymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: