sobota 5. října 2013

# Každé místo má svůj příběh # Zbloudilé ovce

Ron Weasley v Byčině

Konečně je teplo. Venku sice moc ne...ale na kolejích ano. Vyfasovaly jsme peřiny, zacpaly okna dekama a oni začli topit. Udělaly jsme kus práce, pravidelně chodíme nakoupit a přežily inauguraci spolu se zahájením nového roku a imatrikulace, která se konala v budově teologické fakulty.  Bylo to šíleně dlouhé tak jsme zdrhly ještě před koncem (seděly jsme tam 3 a půl hodiny), ale bylo fajn vidět všechny jejich žezla, medaile a hábity.
Jako zajímavost mi přišla, že se tam krom všech důležitých osobností (hejtman, starosta, ministr kultury a všichni magoři, kteří mají co do činění se studentskými programy) sešli i rektoři vyšších škol, což u nás není.
Fotky případné zájemce jsou >zde<.
Zabrouzdaly jsme ten den i do knihovny teologické fakulty a sáhly jsme si na knihy z 13. století. Neskutečný pocit! (Jedna vypadala jako obludné obludárium :D)

Další den jsme byly na Erasmáckém setkání. Nalezly jsme 1 Čecha, ale moc se k nám nehlásí. Jsou tady převážně tedy Turci cca 15 (z toho 6 holek, z toho 2 s burkou).
Jediné, co pro nás bylo na tomto setkání asi podstatné (protože jsme nevyjely kvůli Erasmu) bylo oznámení o výletech a studentských setkáních. Navíc jsme dostali dáreček od univerzity.
A poté následovalo focení se s jinými student. Tak jsme se tedy nechaly vyfotit s těma, kteří s námi sdílejí buňku.

Včerejšek (4.10.) byl velmi náročný den. Jely jsme na svůj první Erasmus trip do Byczyny. V autobuse jsme se poznaly s doktorandkou, která studuje v Opoli češtinu a doktorandem, který česky rozumí. Říkali nám, že Poláci rozumí česky moc dobře, ale jednodušší je říct, že "NE" a mluvit anglicky. My naopak chceme, aby na nás Poláci polsky mluvili, protože jim rozumíme líp než angličtině.
Dále jsme se poznaly s dalšími Turky, které byste poznali podle vzhledu až na jednoho. Rowlingová tvrdě kecala. Ron Weasley je podle mého z Turecka. (Doufám, že Vám taky tak připadá :D)
Ten den jsme jeli na hrad, který je postaven ve středověkém stylu. Prostě taková jakoby středověká zábava. Hráli jsme hry, stříleli z luku, házeli noži, měli oběd a dokonce jsme se dočkali dvojjazyčné přednášky o středověkých zbraních. Nejlepší bylo když pán vykládal v polštině, proč nosí takové "středověké RHS". Mluvil o tom, že na ulicích bylo hodně ho*en a nevěděl, že mu rozumíme :D. Koordinátor to pak sdělil ostatním studentům mírněji :D.
Večer jsme pak byly s Turkama, od kterých jsme celý den poslouchaly jak jsme krásné :D, pařit. A dnes jsme zvané na turecké jídlo. Na akci jsme jenom nepařili, ale i povídali si, takže někdy příště bude článek o tureckých myšlenkových pochodech, co se týče náboženství, rodiny etc. :) Sice je s nimi domluva docela problematická, protože jejich výslovnost je děs (inklinuje k turečtině), ale to podstatné víme. Jsou strašně zvědaví, co si s Formulí říkáme česky. Ale některé slova prostě to ajiny nepřeložím :D

Následuje přehled fotek z nabitého dne:
 Jak jsem Džihánovi (Ronovi) údajně zlomila srdce :D



10 komentářů:

  1. Wow vypadá to, že až na ubytování je to tam super :-) Rozhodně zajímavější než běžný semestr u nás :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji někam jet, když budeš mít tu příležitost :), a zažít si to taky :))

      Vymazat
  2. Jo mimochodem nominovala jsem Tě na tag liebster award :-)
    http://mybeautydistrict.blogspot.cz/2013/10/liebster-award.html

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem moc ráda, že už na pokoji neumrzáš! :)
    Taky bych si chtěla sáhnout na tak staré knihy, musí to být prostě úžasný pocit~

    Erasmácký výlet vypadá dle fotek úžasně, je fajn, že se o vás konečně taky nějak starají :) Doufám, že si to budeš takhle (a ještě víc) užívat i nadále :3 A poctivě o všem psát a starat se tak o své věrné zvědavé čtenáře O:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až když jsme všechny ty staré knihy ošahaly (od 13. do 18. stol.), tak jsme uviděly bílé rukavice, kterými na ně šahají oni :D
      S užíváním se vyskytují menší komplikace právě kvůli našim tureckým přátelům (rozepíšu se o tom podrobněji v dalším článku od Zbloudilých ovcí). A ano neboj já psát nepřestanu :D Samozřejmě, že se chci s vámi o to všechno podělit, ale jsem ráda, že můžu na blogu zaznamenávat své vzpomínky. Za měsíc už to totiž asi vědět nebudu, co se stalo, který den :D

      Vymazat
  4. Koukám, že univerzitní dárky jsou ryze praktické. XD
    Tvé popsání času stráveného s turky mi torchu připomíná jak jsem jeden čas před pár lety o podvečerech scházela s jedněmi vietnamskými kluky u nás a bylo to hodně podobné tomu, co tady popisuješ s turky a poláky (až na tu řeč - v případě o kterém mluvím, to byla lámaná čeština a překladatel XD).
    A nakonec - ten Loli kabátek na druhé fotce je nádherný, moc ti to tam sluší. ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, nečekala jsem, že bych mohla dostat něco jiného. Nejvíce se ale hodí flash disk...těch není nikdy dost :)
      Lámaná češtině zní určitě líp než moje lámaná polština :D ale rovněž to muselo být zajímavé :D
      Děkuji :3

      Vymazat
  5. vypadá to, že si užíváš! :D a ten lučištník vypadá dost dobře. ale na Rona nemá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. překvapivě tu dost chlapů vypadá dobře, dokud neotevřou pusu :D vůbec mi jejich mluva nesedí k vzhledu :D

      Vymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: