neděle 22. září 2013

# Festy a cony # Kultura

Zažij Ostravu jinak !

Po týdnu nečekaného smutnění a unavenosti jsem zpět! Mám pro Vás nachystaných pár článků, ale začněme od konce :D

Včerejší den byl ve znamení NESTÍHÁM. Kamarád měl oslavu narozenin, na kterou jsem ještě na nádraží došívala dárek, plahočením po celé Ostravě jsem ztratila oblíbenou šálu a předala jsem své první ponožky panu Fetišistovi. Dostalo se mi tedy několika újmám na duševní zdraví, které se bleskurychle vypařily díky akci Zažij Ostravu jinak! Tato akce patří pod mnohem větší akci s názvem Zažij město jinak - konkrétně Prahu, Olomouc a naposled Ostravu.
(foto by Dana Fojtik)


Sami o sobě tvrdí, že jsou takovou městskou "sousedskou akcí". Spolupracuje na ní několik kulturních organizací Ostravy, ve kterých se koná program, ale hlavní program byl na ul. 30. dubny před Novou radnicí u magistrátu. Cesta byla obklopena zátarasy, aby na ní nebyl žádný provoz. Pouze se tam mohli prohánět vozíčkáři. Bylo připraveno několik soutěží, na chodnících byly různé stánky - šperky, oblečení, jídlo a pití atd. Dále taky workshopy. Bylo připraveno menší pódium, kde vystupovali nadaní lidé.
(foto by Dana Fojtik)
Lidé si mohli přinést buchty a dát ochutnat svým sousedům. Stejně tak mohli donést knihy, které zařadili do několika poliček od KMO (knihovna města Ostravy) a na oplátku si mohli odnést jiné.
(foto by Dana Fojtik)
Tento typ programu "kniha za knihu" se mi líbil asi nejvíc. Bohužel jsem však neměla knihu na výměnu, ale bylo mi řečeno, že když jsem z daleka tak si můžu jednu jen tak vzít. A tak jsem ji ukořistila!
Já vím, že je hrůza, že takový HP maniak jako já nemá svou sadu knih, ale naši nikdy nebyli moc knihomilní na to, aby svou knihomolní dceru v tomto podporovali, a tak po malých krůčcích plním si své sny zcela nečekaně. Tato knížka je jako nová, nijak nepoškozená a od včera MOJE. Možná je to jen náhoda, že knihy získávám stejně tak jako jsem je kdysi četla. Začala jsem 3. dílem a poté 1.,2., 4., atd. :D.
Kromě knihy jsem si odnesla i mega velkou placku hlásající "JEDINĚ S KNIHOU - vyřazeno z evidence".

Hlavní věc je jistá, příští rok jdu do této akce ZNOVU! (Už jen proto, že tam byly i díla mistrů jako je Remarcque, Simmel etc.)

3 komentáře:

  1. Proč se takové věci konají zrovna, když už jsem v Olomouci? =___=

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Olomouci to bylo ten den taky http://zazitmestojinak.cz/olomouc?location=http://zazitmestojinak.cz/olomouc/olomouc :) tam mě dokonce i zaujalo Čtení z gay a lesbické literatury :)

      Vymazat
    2. Tak jinak - proč se takové akce konají zásadně, když o nich nevím? xD

      Vymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: