čtvrtek 26. února 2015

# Arte

Letní semestr

Poslední dva týdny prolistovávám blogy a vidím, že napsat článek na začátek dalšího školního pololetí je takřka nutnost! (joke)

K následujícím několika řádkům mě vedl hlavně fakt, že sem tam se potřebuji vypovídat a taky si popovídat (tak snad mě obdaříte nějakým komentářem :)).

Tento týden mi začal letní semestr. A já se docela těším. Školu mám ráda, jinak bych asi nestudovala magistra, i když si moje obvodní doktorka myslí,  že za veškeré mé nemoci může škola a podobně stresové prostředí jako u všech lidí. Ne že bych byla nemocná nějak často. Tak max. 4x za rok a to jen 2x jdu k obvodní, která mi na úvod položí vždy stejnou otázku: "Není to psychické?"
Tentokrát jsem s mou chřipečkou nešla a poctivě skuhrala týden - nevím z čeho, nejspíše po omrzlinách z Geek srazu v Brně :D.
Na začátek semestru jsem si udělala radost při hodinovém čekání na vlak a až budu skuhrat příště, vím na 100% z čeho to mám :).

Nebudu mluvit o tom, kolik mám předmětů. Letos stojí většina za houby a u minimálně dvou budu ráda, že prolezu. (U jednoho zvlášť vzhledem k tomu, kolik druháků to opakuje.) U dnešního povídání bych se chtěla zaměřit na jeden předmět, který jsem si povinně vyvolila - Psychosociální výcvik.
Trvá 4 hodiny každou lichou středu a jde o práci ve skupině - konkrétně té naši (shluk lidí, kteří si tento předmět vybrali). Každou hodinu si budeme nějakým způsobem "hrát". (Následující hodiny bude probíhat muzikoterapie, arteterapie apod.) Vždy navíc budeme sedět v kroužku.

V úvodní hodině jsme měli napsat a říct naše Zkušenosti se skupinou, Očekávání a Obavy. Předtím jsme ale hráli hru, kdy byla v kruhu židle navíc a každý, kdo ji měl vedle sebe napravo, si měl někoho k sobě na základě křestního jména zavolat. Jedna se spletla.
Proč to říkám? V obavách jsem se projevila, že po rozpuštění hodiny po 4 hodinách se stejně někteří shluknou a někoho za něco "odsoudí". "Profesorka" totiž říkala, že po dobu předmětu nebudeme odsuzovat, budeme se snažit chápat, budeme se snažit být otevřená skupina (otevřeně mluvit), ale zároveň bude platit i STOPpravidlo, kdy člověk na dané téma mluvit nechce - není mu to příjemné.
Nicméně už o pauze se ukázalo, že se ona chyba jména probírala s "výsměchem".
A teď o něčem otevřeně mluvte!

Jednou z dalších "her" bylo podepsání papíru na spodní straně, jeho odesláním doleva, kde nějaká osoba o dané (podepsané) osobě napsala pozitivní vlastnost nebo co se jí na něm líbí, přehnula a zase poslala dál.
Popravdě asi o 8 lidech (z 26) z naší třídy vůbec nevím, co napsat pozitivního. Horší je, že 3 z nich se mnou chodili i na bakalářské.
Vypadá to jako kámen úrazu, ale pak se Vám do ruky dostane papír, kde je podepsaná "profesorka". :D

Nicméně můj papír, který si zde pomyslně zarámuji, vypadal po rozbalení TAKTO:


Když na to koukám, tak je to pěkné, ale když jsem si myšlenkově "zpočítala", kdo to asi mohl dle obsazení kroužku napsat, tak si říkám, že to není až tak upřímné (jelikož se za mě na bakaláři v těchto ohledech styděli :)).
Já se naopak stydím za to, že jsem na své spolužáky neuměla najít pozitiva, které myslím vážně, a schýlila se k pochvale oblečení či napsání typických vlastností jako "usměvavá/ý, kamarádská/ý".

Napište mi, co Váš třídní(skupinový) kolektiv? Jaký je? Co letošní předměty? Pokud nejste na VŠ šli byste?

6 komentářů:

  1. Nenarážíš na můj článek na Drobnostech, viď? Viď? :D

    Náhodou, važ si své obvodní, že k nemoci přistupuje tímhle způsobem. Většina lékařů, zejména těch starších, odmítá tuhle souvislost vidět a je fajn navštěvovat někoho, kdo není v tomto ohledu slepý :)

    Podobnou papírovou hru jsme hráli na základce a ten papír mám schovaný dodnes, nedávno jsem ho našla ^^
    Zajímavá, nekonvenční... pěkné, Šari, pěkné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen na tebe :D fakt toho bylo dost :P
      Já osvětu mé doktorky beru, ale ptá se mě fakt pokaždé a už je to únavné...hlavně, kdyby to bylo psychické, tak tam jsem asi víckrát než 2x do roka, ne?
      Na druhou stranu, kdyby byla úplně zapšklá, tak ji asi vyměním...doktorů je teď hromada.

      Vymazat
  2. Teda to vypadá jako super předmět! A ty vlastnosti co Ti všichni napsali jsou super.. je jasné, že někdo prostě praštěné lidi nedokáže rozdýchat, ale to přece vůbec není důležité. Já bych na to byla hrdá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem myslím že když jsme to hráli na základce, měla jsem tam většinou jen chytrá nebo hezká, to se je za co stydět.. :/

      Vymazat
    2. Teď už na to hrdá taky jsem :). Myslím, že na základce by mi pár lidí taky napsalo, že jsem praštěná, ale většina by asi nebyla schopná na mě nic pozitivního vyplodit...Vždyť ještě teď, když potkám své spolužáky ze základky, tak se mi smějou a pochichtávají. Nutno podotknout, že jen někteří, kteří se přes to jaksi nepřenesli.

      Vymazat
  3. Tak předně doktorku si nech :D

    A k tomu papíru, lituju tu osobu co napsala ,,obdivuji tvou odvahu být jiná". To je pro mě ve své podstatě úplně nepochopitelný komentář a hrozně by mě zajímalo, jak smutný je ten člověk, co to napsal. :D

    OdpovědětVymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: