neděle 6. listopadu 2016

# Kultura # Výstavy

RETRO - výstava

Můj letošní 28. říjen v Praze pokračuje v tomto článku dál (a příště se konečně snad dostanu k Akiconu).

Kromě zavřených obchodů byl tento den jiný ještě v něčem jiném. Značná část kulturních památek měla vstup ZDARMA. Takže jsem chtěla jít do Obecního domu, kde normálně stojí prohlídka 300 Kč, ale ta řada táhnoucí se skoro až k Hamleys mě odradila. :(


Také jsme chtěli jít do Masarykova salónku na Hlavním nádraží. Ale nikde neviselo více podrobných informací kromě hodiny, kdy začínaly prohlídky. Takže jsme nakonec z mých plánů viděli jen výstavy v Nové budově Národního muzea.

Tam jsme ale mohli zhlédnout naprosto skvělou výstavu RETRO! Snad si několik z Vás již všimlo, že retro - hlavně pak 20.-40. léta jsou má srdcovka, ale nepohrdnu ani socialismem.
Výstava Retro byla i interaktivní, takže jsme si opravdu vyhráli. Při příchodu jsme přeskočili první část a hned se vydali na hry, hračky, přístroje apod.


(většinu z her mám ještě doma - např. Smolíčka Pacholíčka)
Také tam byla místnůstka, kterou si šel zkoušet A., kde jste mohli slyšet, jak zní Váš hlas z gramofonu a mezitím všichni ostatní slyšeli, jak mluvíte do starého mikrofonu.


Já si mezitím hrála s interaktivním focením, kde jste mohli být zvěčnění v jedné z populárních scén černobílého českého filmu.
(No není nad to, jít na výstavu v 50kách a vůbec se tam nehodit :D Tuto fotku jsem dostala po zadání e-mailu.)

Chvilku jsme si prohlíželi různé stroje. A. poté zkoušel zapojovat obvody.
A já se zase přesunula k něčemu "mému". 

Opět díky interaktivní hře jsem zadala e-mail pro "odměnu" a dostala jsem .PDF s papírovou panenkou a šaty. Viz. ukázka

Hrací část byla u konce a společně jsme se přesunuli do části věnované odívání. Zde jsme si prošli léta 20. až k létům 90. :) Moc se mi líbila vyváženost výstavy, kde měly své zastoupení i pánské oděvy (to většinou nebývá) a oděvy pro různé příležitosti. K dané době byly i popisky šatů a kusy látek na osahání materiálu. Na konci byly možnost si i vyzkoušet cloche hat,  což jsem oželela, protože jsem lebkoun s obvodem 60 cm -_-



























Socialismus a jeho praktičnost...Pro mě znamení odcházející elegance.


Po celé óch a ách výstavě jsem byla uchozená. Šla jsem si sednout na výstavu Noemova Archa, kde byla hromada vycpaných zvířat, které si šel prohlížet A.
Čas jsem trávila zpětným procházením se v Retru a užívání si na mě dýchající doby.
(tady jsem se konečně trochu hodila :D )

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pravidelní čtenáři

For English, press: