středa 13. února 2013

# Kultura # Špetka umění

Koloběh umění

Jak tak přemýšlím, už dlouho jsem nebyla na nějaké výstavě umění....z čehož mi je smutno. Musím to v nejbližší době napravit. Snad už jen proto, že za měsíc mi končí výstava BOŽSKÁ HRA (Jan Zrzavý), která se nachází v Domě umění v Ostravě a upoutávačů na ni je snad stejný počet jako byl na výstavu Muchy, která se tam konala před dvěmi lety.

No a také mám v plánu jít na malou výstavu stavebnice Merkur XD, kde je dokonce i součástí herna ^^. Možná to je divné, ale vytvořit něco bez návodu, považuji taky za způsob umění :)))

A teď....co chtěl názvem článku pisatel blogu říct?

Umění se stále opakuje...je to jako štětec (dláto, cihla, atd.) obíhající kruh a s každým počátkem dalšího kruhu se tah zdokonaluje. Tento jev lze vypozorovat už v dřívějších uměleckých stylech, kdy se umělci opakovaně vraceli k dobám minulým jako např. Renesance, která se vrací k Antice :)

Čirou náhodou jsem našla novodobého umělce, který se zpětně vrací k Guiseppemu Arcimboldovi (renesančnímu malíři), který maloval portréty lidí tak, že je "skládal" ze zvířat, květin, ovoce atd. Určitě znáte jeho (dle mě) nejznámější obraz - Rudolf II.

Umělec, který na něj v určitém smyslu navazuje, se jmenuje Carl Warner a z jídla skládá krajiny, které následně nedokumentuje obrazy ale fotkami :) ........













Nechci říct, že jedno je lepší než druhé....obojí je pro mě úžasné ;)

3 komentáře:

  1. Je to opravdu dost dobré, ale trochu mě to děsí. :D
    Nejlepší jsou ten česnekový a cukrátkový obrázek...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mmm díky za tip :D teď se mi vybavil nápad na další článek, co se mi líbí a zároveň mě děsí :D

      Vymazat
    2. Super! Budu se na něj těšit :D

      Vymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: