Likér z ledových kaštanů
0,5 l rumu
300 ml šlehačky ke šlehání
2 řady hořké čokolády
3 tyčinky Ledových kaštanů
1 plechovka Salka
Do hrnce nalijeme šlehačku a rozlámeme do ní čokoládu a tyčinky Ledových kaštanů na malé kousky. Povaříme a po rozpuštění čokolády a promísení se šlehačkou, odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Po vychladnutí přilijeme rum a salko.
Z tohoto množství surovin jsem měla 1 litr a cca 1,5 dcl likéru. 1,5 dcl jsem si rozhodla za odměnu dát a bylo to docela dost silné :D ale hlavně...dobré :3.
Pečený čaj
3 dcl rumu
1/2 velkého citronu
400 gramů cukru krystal
1 velký pomeranč
350 gramů jablek (= cca 2 větší jablka)
300 gramů hrušek
300 gramů blum nebo švestek
12 hřebíčků
1 lžíce mleté skořice
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžička chilli
(chilli a zázvor lze vynechat, záleží na chuti)
Ovoce nakrájíme na středně velké kousky. (Jablka, hrušky a blumy krájíme se slupkou). Poté ovoce zasypeme cukrem a dalšími sypkými surovinami. Promícháme a zalijeme rumem.
"Směs" nalijeme do hlubšího pekáče a pečeme 30 minut na 250.
Upečené ovoce nalíváme do nahřátých uzavíracích sklenic a po uzavření je obracíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou.
Po otevření je vhodné spotřebovat čaj do 2-4 dnů. Pečení čaje Vám skvěle provoní byt :).
PS: Pokud máte nějaký skvělý recept na likér bez vajíček, prosím, podělte se :). Stejně tak, pokud používáte nějakou skvělou přísadu do pečeného čaje. Za tipy budu ráda :3.
Jééé, ten likér vyzerá dobrô, asi si skúsim zajtra urobiť na silvestrovský prípitok. :D
OdpovědětVymazatDada / Trojveršie.sk
Hmmm, keby momentálne môžem popíjať, tak popíjam svoj najobľúbenejší karamelový likér O:) Su to dve karamelové salká zmiešané s riedkym mandľovým pudingom (0,5l mlieka a jeden sáčok pudingu) a cca 0.5l rumu... čím skôr pred sviatkami sa spraví, tým lepšie, nie je taký rumový po čase, ale viac jemný a karamelový.
OdpovědětVymazatNo ale pečený čaj robím zásadne v lete, alebo keď mám prístup k mrazeným ríbezliam. Bez čiernych alebo červených ríbezlí to nie je ono skrátka. Ani bez jahôd... a čučoriedok :D Ale ono je to o osobných preferenciách asi skrátka :)