neděle 30. prosince 2012

# Filmy # Knihy

Je pýcha nedostatek nebo ctnost?

Kdopak by  z přítomných žen a dám nechtěl mít svého pana Darcyho?

To jsem se zase jednou dívala na mou oblíbenou filmovou adaptaci románu Pýcha a předsudek od Jane Austen.  Knihy miluji, ale film z roku 2005 je vážně dokonalý, tedy až na pár nesouladů jako "vyznání lásky pana Darcyho k Liziie" atd.

Moc pěknou bakalářskou práci založenou na komparaci napsala jedna slečna z Masarykovy univerzity v Brně. Naleznete >>zde<<. Původní dílo autorky porovnávala (kromě filmu z roku 2005) i s britským seriálem stejného názvu, kde ústřední roli ztvránil Colin Firth. Dle mě však tento "mini"seriál nebyl tak dobrý a Colin Firth byl mnohem lepší pan Darcy ve filmu Deník Bridget Jonesové, který se nechává Pýchou a předsudkem velmi volně inspirovat.


Pan Darcy se stal jakýmsi "ideálem" muže pro zasněné romanticky založené ženy a dívky. Lákavá je zejména jeho proměna způsobená láskou k Lizzie. On nepřístupného, tajemného gentlemana po milujícího laskavého muže.

Mohu jakkoliv obhajovat či komparovat mnoho děl ač už spojených s postavou pana Darcyho či celého díla Pýcha a předsudek, ale je fakt, že kniha a tento film (z roku 2005) jsou pro mě No. 1. Nejen ztělesněním postav a krajinou, ale především mne zaujala doprovázená hudba a také detaily (tedy předměty)  v domech a jejich okolí. Od domu Bennetových, Lady či domu pana Darcyho v Pemberly. Rozdíly v sociálních statusech jsou dost znáti ale detaily je podtrhují. Dům v Pemblery je však i domem "umění", scéna, kdy jej navštíví Lizzie s tetou a strýcem a procházejí místností plnou soch je úchvatná :) Rovněž mě zaujala socha se zahalenou tváří. Důraz ve filmu ji byl dán právem.

Jedná se o sochu Raffaella Monti, která nese název The Veiled Vestal (1846-1847). Raffaelle Monti vystavoval za svého života v Královské akademii a získal titul vévoda z Devonshiru.




Asi před rokem jsem zjistila, že "amíci" mají jiný konec tohoto filmu než byl naservírován nám. Tedy konec, který již není v knize, ale je vymyšlen tvůrci pro publikum, které chtělo vidět polibek pana Darcyho a jeho paní Darcyové. >>zde<<

A pokud někdo nerozumíte angličtině, tak malá nápověda, co si tam povídají.
Mr. Darcy: How are you this evening, my dear?
Elizabeth Bennet: Very well... although I wish you would not call me "my dear."
Mr. Darcy: [chuckles] Why?
Elizabeth Bennet: Because it's what my father always calls my mother when he's cross about
something.
Mr. Darcy: What endearments am I allowed?
Elizabeth Bennet: Well let me think...”Lizzie" for every day, "My Pearl" for Sundays,
and...”Goddess Divine"... but only on very special occasions.
Mr. Darcy: And... what should I call you when I am cross? Mrs. Darcy...?
Elizabeth Bennet: No! No. You may only call me "Mrs. Darcy"... when you are completely, and
perfectly, and incandescently happy.
Mr. Darcy: [he snickers] Then how are you this evening... Mrs. Darcy?
Mr. Darcy: Mrs. Darcy...
Mr. Darcy: Mrs. Darcy...
Mr. Darcy: Mrs. Darcy...
Mr. Darcy: Mrs. Darcy...

 V americké verzi je tedy prý i dalších 6 minut (dohromady 8) navíc, ale to se asi nikdy nedozvíme, pokud si nekoupíme originální dvd např. z amazonu :)
 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pravidelní čtenáři

For English, press: