čtvrtek 6. listopadu 2014

# Já rád játra...

Mrkvový dort

Recept, který jsem chtěla uveřejnit ještě před konáním Akiconu, ale nepovedlo se.....Takže čekejte i report mírně dost opožděn :D

Pro začátek si sama sobě pokládám otázku: Proč zrovna mrkvový dort?
Odpověď je jednoduchá: Má moc dobrá kamarádka Shima měla narozeniny, uspořádali jsme ji tajnou oslavu a aby to bylo se vším všudy, upekli i dort. Shima je známý milovník oranžové barvy - takže musel být buď obarvený (fuj) a nebo prostě mrkvový!

Recept na mrkvový dort
Suroviny:
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku lehkého oleje
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku dětské krupičky
2 a 1/2 hrnku na jemno nastrouhané mrkve
1 hrnek nastrouhaných lískových oříšků
3 celá vejce
1/2 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
šťáva a kůra z 1/2 citronu

Postup:


 Nejprve se v jedné misce smíchá nastrouhaná mrkev s cukrem, lehce rozšlehanými vejci (stačí vidličkou), kůrou a šťávou z citronu, oříšky a olej.
Do jiné misky prosijeme mouku s práškem do pečiva a přidáme krupičku, skořici a sůl. Poté sypkou směs zamícháme do mrkvové části.


Pokud budete péct v tradiční formě - vymažte ji máslem a vysypte moukou. V případě neplynové trouby (žel bohu máme plynovou) ji nahřejte na 180 a pečte "dort" 50-60 min.

Poleva/krém:
(naprosto z mé hlavy)
1 kostka tvarohu
mléko
cukr
citronová kůra a šťáva z 1/4 citronu

Na kostku tvarohu nalijete trochu mléka, aby se dala "rozšlehat" a zároveň zůstala pevná. Přisypete cukr, kůru a přidáte šťávu - vše zamícháte.

Nakonec byl "dort" posypán ještě na jemno nastrouhanou bílou čokoládou.

Díkybohu chutnal všem!

4 komentáře:

  1. Jé, mrkvový dort jsem vždycky chtěla vyzkoušet, tak aspoň vím, kam jít pro návod :) krém z tvarohu je perfektní nápad! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ^^.
      Tento "krém" dělám často (nemám ráda máslové krémy) v obměnách. Např. na cupcakes - ale místo citronu dám lžíci až dvě kvalitní marmelády.

      Vymazat
  2. Vypadá nádherně! :)
    Jednou... .... jednou si ho upeču! ψ(`∇´)ψ

    OdpovědětVymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: