pátek 19. února 2016

# Festy a cony

Přednášení na conech v ČR/SR

Smolím diplomku a nestíhám psát články. Plánovala jsem, že loňský rok ukončím návodem, co dělat, abyste si zapřednášeli na conech v Česku popř. na Slovensku.
Dostávám se k tomu až teď, což není na škodu, protože letos budu poprvé přednášet na AnimeFestu. Oficiálně jsem prošla "výběrovým řízením", které se konalo právě až začátkem roku 2016.

Než se na to vrhnu, tak ještě zrekapituluji můj rok 2015 na conech:
Starcon - poprvé navštívený, report zde: http://dummaby.blogspot.cz/2015/04/slasti-smrti-starconu.html
Animefest - po roční pauze znovu, tentokrát v Craft Alley: http://dummaby.blogspot.cz/2015/05/jak-jsem-si-neuzila-animefest-2015.html
Slavcon - poprvé jsem vyrazila "ven", slovenský con v Bratislavě: http://dummaby.blogspot.cz/2015/06/slavcon-2015-hrdinove-v-nas.html
Ostrakon - čtvrtý ročník mé účasti na Ostravském "anime" conu...po reportu jsem v tamní komunitě za hejtra, tak možná to byl i můj poslední ročník :D: http://dummaby.blogspot.cz/2015/07/seznamte-se-s-ostrakonem.html
Conec - opět poprvé mnou navštívený con v Brně: http://dummaby.blogspot.cz/2015/08/conec-dobry-vsechno-dobre.html
Natsucon - můj druhý ročník: http://dummaby.blogspot.cz/2015/09/natsucon-2015.html
MAniFest - aneb ostravský Chlastcon (po kolikáté jsem tam byla už neumím spočítat :D): http://dummaby.blogspot.cz/2015/10/posledni-manifest-2015.html
Koprcon - srdcová záležitost, Koprcon je první con, na který jsem jela a jsem mu stále věrná. Konal se v listopadu a stále jsem nebyla schopna napsat report, ale všechno jednou bude :).

Konečně se dostávám k tomu, co dělat, abyste si zapřednášeli na: Slavconu, Animefestu, Ostrakonu, Conci, Natsuconu, MAniFestu, Akiconu a Koprconu.  A co z toho budete mít?


Slavcon - Bratislava, SR

Přednáška 2015: Symbolika pohádek

Když jsem si loni řekla, že bych si chtěla zapřednášet i mimo ČR, kromě Polska mě napadlo i Slovensko. Dada z Trojversia.sk chodí už několik let na Slavcon a vždy jde dle reportů vidět, že to tam žije a mají krásný program.
Tak jsem to loni zkusila a podařilo se! Ale musím říct, že ze všech požadavků na přednášení na conech jsem se u tohoto nejvíc zapotila.
Přesně tam vědí, co chtějí.
Musíte se zaregistrovat na jejich stránkách, vytvořit si profil, nejlépe něco o sobě napsat. A pak přichází ta nejhorší část u "návrhu programu".


Název, obrázek, zařazení...to je v pořádku...
Anotace je jasná. Líbí se mi, že můžete v kolonce požádat o jakési technické vybavení. Pak se přechází k tomu, že musíte napsat obsah. Dost podrobně. Takže se předpokládá, že už tu přednášku máte napsanou.
A na závěr nahrajte prezentaci! Takže nejen, že máte mít přednášku sepsanou ve Wordu ale už by měla existovat  i v prezentaci se vším všudy. Tohle mi připadá fakt děsivé, když na stránkách vyvěsí "můžete si zaregistrovat program" a stanoví konečné datum za 2 týdny.
Napsat přednášku za 2 týdny? To jako fakt?
Pro mě je psaní přednášky dlouhodobý fakt, pokud zrovna nerefreshuju. Informace sháním měsíc a víc, poté vše dávám dohromady, pak si ze mě kamarádi dělají srandu, že dopisuju ještě noc předem. (Já nedopisuju, dávám obrázky do prezentací. Ty obrázky, které už mám postahované, a že jich je většinou hromada.)

Moc mě potěšilo, že po skončení conu jsem dostala děkovný e-mail.

Přednášející mají vstup na CELÝ con ZDARMA.

Animefest - Brno, ČR

Přednáším letos prvně, téma neprozradím, dozvíte se v programu AnimeFestu.

AFko má podobné požadavky jako Slavcon. Příjem žádostí o přednášení zveřejnilo letos 4, ledna na svých webových stránkách, FB stránkách a FB události.

V oznámení je odkaz, který Vás hodí do dotazníku vytvořeném na Google Disku. Díkybohu je jen informační a nemusíte tam rovnou dávat celou prezentaci.



Tuším, že mi to týden nebo týden a půl trvalo než jsem ho v mém časové pressu vyplnila. Odpověď od Kalisto mi dorazila k datu 1.2., kde vyjádřila požadavek, abych více objasnila osnovu, vypsala pojmy a osobnosti a zdroje,  ze kterých čerpám.
Trošku to otřáslo mým vnitřním systémem, protože v čase, který použila, vyjádřila předpoklad, že už mám přednášku rozepsanou, popř. ji aktivně píšu. Což byla v té době mýlka (samozřejmě teď už plánuju, stahuju, shromažďuju), protože nebudu psát přednášku, kterou mi nakonec nevezmou. Nicméně jsem jinak spokojená, ale zároveň se trochu dost obávám, protože jak se vyjádřil Astrak: "něco pokopeš a už si neškrtneš" ...a hned jsem "klidnější".

Jak je napsáno v oznámení AF přednášející mají VIP vstupenku, tedy CELÝ con ZDARMA.


Ostrakon - Ostrava, ČR

Přednášky 2013: Cesta bohů a Klasická díla v anime a manze
Přednášky 2014: Svět kawaii produktů a Bizarnosti jp filmu
Přednáška 2015: Reverse harém Workshop 2015: Výroba kawaii přívěsků

Na Ostrakonu byli vždycky rádi, že tam vůbec někdo přednášet chtěl. Takže brali všechny. Stačilo napsat mail orgovi Darkovi s názvem a anotací a bylo to. On se s Vámi když tak pak dohodl na času. Poslední Ostrakon byl trochu dost zmatek v přihlašování přednášek, ale o tom si můžete počíst ve výše zmíněném reportu.
Taky několika lidem po přednášení na Ostrakonu narostl hřebínek a chtějí si polepšit na lepších conech (a když je zamítne AnimeFest, hodlají jít aspoň na Advík, kam...taky berou všechny).

Přednášející s 1 přednáškou si musí zaplatit POLOVIČNÍ cenu conu nebo mají vstup ZDARMA NA 1 DEN.
Přednášející s 2 a více přednáškami mají vstup ZDARMA na CELÝ con.

Conec - Brno, ČR

Přednášky 2015: Archetypy v pohádkách a Pohádky v anime a manze

Na Conec jsem se nemusela "doprošovat". Byla jsem (ani nevím jak a proč) oslovena organizátory. Ovšem i oni mají na svých stránkách oficiální dotazník na vyplnění.



Sice už nemám ponětí, co všechno jsem tam musela vyplnit (asi klasiku jako Název, Anotaci, můj Nick atd.), ale musím Vám říct, že přístup z jejich strany byl úžasný!
Po tom, co byla moje přednáška schválena jsem komunikovala už jen s orgem "mé" linie, a to na facebooku. Ačkoli se to může zdát moc neformální, naopak mi to dost vyhovovalo. I v této neformálnosti se objevovalo formální/uctivé podávání informací.
--> Hned ze začátku mi bylo sděleno, že si mohu napsat o technické požadavky, také si mohu zvolit den a hodinu (popř. víc možností, aby to šlo lépe), délku přednášky.
--> Poté mi byly zaslány veškeré kontakty, kam se obrátit, kdyby byl problém, + soukromé číslo organizátora linie.
--> I když umím číst, opět mi ve zprávách přišla informace, že se mění místo konání, s popisem, jak se tam dostat a odkazem na mapku.
--> Také mi byly zaslány informace, kam bych mohla zajít nakoupit či se najíst v okolí místa konání, se soukromým doporučením.
--> Po celou dobu byl se mnou konzultován program i změny. Před zveřejněním finálního mi byla poslána pracovní finální verze, zda souhlasím. A nakonec i celá finální verze.
--> Po skončení konání conu, mi dorazila děkovná zpráva o mé účasti.
Konstatuji, že po tom všem "bavlnkovém" zacházení jsem po děkovačce měla nutkání se rozbrečet. Jsem ráda, že tenhle con nepostihla zatím ta jinde zřetelná conovská "aristokracie", kdy con ví, jak je skvělý a dává to znát i přednášejícím, kteří ho také tvoří.

Přednášející mají za 1 přednášku vstup ZDARMA na 1 DEN.

Natsucon - Praha, ČR

Přednáška 2014: Díla západních autorů v anime a manze (takový poloviční refresh, ale zároveň něco úplně jiného) a Život gejši
Přednášky 2015: Bizarnosti jp filmu (refresh) a Bizarní jp produkty



Poprvé jsem na Natsu přednášela v r. 2014. Žádost o přednášení jsem poslala přímo na mail Akiko, která mi slíbila, že se ozve a pak na mě zapomněla. :D Nicméně jsem se ozvala a klaplo to. Bylo mi sděleno, že pokud chci přednášet refresh, mám utvořit ještě jednu prvotní přednášku jen pro ně. Zaslala jsem jí na maila názvy a anotace a bylo to!

Další rok to proběhlo stejně.

Jelikož jsem na Natsu neměla míň než 2 přednášky, mohu za sebe říct, že za 2 přednášky má přednášející vstup ZDARMA na CELÝ con.

MAniFest - Ostrava, ČR

Na MAniFestu jsem chtěla přednášet v roce 2014. Na e-maily mi ale nikdo neodpověděl. 
Letos mi hl. org sdělil, že stačí napsat přímo mu e-mail a "bere vše", což se potvrdilo po tom, co to letos byl samý Edvin, viz. report z té hrůzy výše.

(retro vzpomínka)


MAniFest ovšem jako takový skončil a bude linií na chystaném conu CONOSLAVA.

Informace o  platbě za vstup přednášejícího mi není známa.

Akicon -Praha, ČR

Přednáška 2013: Fenomén kawaii
Přednáška 2014: Mňam!

Loni jsem se bohužel neúčastnila, při studiu dvou VŠ to nějak nešlo. Ale pokud mi to čas a Grek dovolí, tak letos do toho jdu! (Musím, když už si šetřím víc než rok téma.)


Pokaždé jsem svou žádost o přednášku zasílala na email: program@akicon.cz. První rok si nevzpomínám, že bych měla nějaký problémek (kdoví, jak moc se orgové orientují v kawaii), jediným problémkem jsem tedy byla já - tehdy se mi ještě strašně třepal hlas, což jsem snad za ty roky trochu vypilovala.
S přednáškou Mňam trochu problém byl. Akicon chce kromě Názvu a anotace znát i obsah přednášky. Takže byla spousta dotazů, opět jsem měla u určitých částí se více rozepsat ohledně zaměření, pojmů apod. Taky mi bylo DOPORUČENO, abych se zabývala ponejvíc Japonskem než dalšími asijskými státy.

Do teď si nejsem jistá, jestli mi tehdy odepisoval opravdu Devyx, který tam byl podepsán, nebo někdo jiný. :D (ehm :D) 

Přednášející má vstup za přednášku na CELÝ con ZDARMA.


Koprcon  - Kopřivnice, ČR

Přednáška 2015: Scifi a fantasy filmové parodie pro dospělé



Žádost o přednášku probíhá skrze e-mail. Nejprve jsem napsala hl. orgovi Damovi. Rovnou jsem zaslala Název a anotaci. Dama jsem evidentně pobavila, ale hned ze začátku mi DOPORUČIL, ať se nezabývám moc Star Wars (ačkoli tenhle con je hlavně o Star Wars). Konverzace z formální brzy spadla do neformální a o nějakou dobu později mi napsala "vedoucí" programu, že mě přijali.

Přednášející má za přednášku vstup ZDARMA na CELÝ con.



**********************
Doufám, že pro Vás bude tento článek užitečný. Je sepsán z pohledu běžného návštěvníka conů. Nikdy jsem vědomě nepřednášela z protekce (na to jsem pouze jehla v kupce sena).





2 komentáře:

  1. Najs, na tenhle tebou avizovaný srovnávací článek jsem se těšila, jak víš :) Velmi zajímavé a díky screenům přehledné počtení, díky, Šari!

    OdpovědětVymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: